Studien, som är en del av Fairtrans och skriven av forskare från IVL – Svenska miljöinstitutet och Uppsala universitet, understryker vikten av en rättvis resursfördelning för att uppnå målen i Parisavtalet.
En rättvis fördelning är avgörande
Den strategi som Sverige och Europa har valt för att nå koldioxidneutralitet innebär massiva investeringar i fossilfria teknologier, såsom förnybar energi och elektrifiering av transport- och industrisektorerna. Dessa satsningar kräver dock betydande mängder kritiska metaller. Enligt studien bör dessa metaller betraktas som globala gemensamma resurser, där en rättvis fördelning är avgörande för att vi ska kunna uppnå målen i Parisavtalet och Agenda 2030. Analysen visar att endast runt 10–20 % av EU:s planerade användning av kritiska metaller är hållbar om resten av världen också ska ha möjlighet att ställa om från fossila bränslen.
Nya strategier krävs
För att uppnå en globalt rättvis och hållbar omställning måste investeringar inom grön teknik kombineras med strategier för att kraftigt minska utnyttjandet av kritiska metaller. Trots att återvinning har potential, kommer den inte kunna möta den snabbt ökande efterfrågan på dessa material de kommande decennierna när användningen av metallerna beräknas expandera.
”En verkligt hållbar omställning måste innebära transformativa, resurseffektiva lösningar som snabbt och radikalt minskar efterfrågan på energi. Det förutsätter ett nära och förtroendefullt internationellt samarbete som vågar ifrågasätta dagens strategier att bara ersätta nuvarande teknologier med fossilfria alternativ.” skriver författarna i en debattartikel i Dagens Nyheter som lyfter studien.
Läs forskningsartikeln ”On the allocation of critical metals between nations for a green and just transition” här.