En av huvudfrågorna vid FN:s 29:e årliga klimatkonferens (COP29) i Baku, Azerbajdzjan, är hur man ska övergå från fossila bränslen och påskynda klimatbegränsningen i linje med det globala uppvärmningsmålet på 1,5 grader. För att komma till rätta med detta kvantifierar den nya studien hur mycket varje land bör minska eller ta bort koldioxidutsläpp utöver sina nuvarande nationella åtaganden. Länder med stora per capita-utsläpp har störst ansvar, det gäller både bakåt till 1990 (koldioxidskuld) och framåt, dvs planerade utsläpp fram till året för netto-noll.
1,5 °C fortfarande möjligt
Studien, ledd av forskare från Stockholms universitet, Chalmers tekniska högskola och Uppsala universitet, betonar att målet om 1,5 °C fortfarande är möjligt att uppnå om vissa länder höjer sina klimatmål.
– Ambitionen med studien är att visa på möjliga vägar till ökad klimaträttvisa med utgångspunkt i Parisavtalet, säger Thomas Hahn, docent i ekologisk ekonomi och forskningsledare för FAIRTRANS vid Stockholm Resilience Centre, Stockholms universitet.
De länder som identifieras ha ett ansvar att öka sina insatser är 18 höginkomst- och övre medelinkomstländer. De skulle enligt rapporten kunna ta ytterligare koldioxidansvar genom att öka sina ambitioner att hålla sig inom sin andel överenskomna utsläpp per capita av den globala koldioxidbudgeten. EU räknas här som ett land.
– Av de 18 länderna har 14 ett större ansvar för framtida utsläpp än vad som för närvarande är planerat, vilket innebär att de skulle behöva öka sina ambitioner för koldioxidavskiljning eller minska utsläppen i andra länder, utöver att införa striktare utsläppsminskningar i det egna landet,” säger Ingo Fetzer vid Stockholm Resilience Centre.
BRICS-länder har störst utmaningar
Enligt studien är det i fallande ordning framför allt USA, Kina, Ryssland, Förenade Arabemiraten och Saudiarabien som behöver öka sina insatser. Höginkomstländer har ofta stora koldioxidskulder medan även många övre medelinkomstländer har stora framtida planerade utsläpp, per person. Störst framtida utsläpp per person planeras av Förenade Arabemiraten, Iran, Ryssland, Saudiarabien, Kazakhstan, Kina, Sydkorea och Australien. EU skulle också, förutom att nå sitt minskningsmål för 2030 och nettonollutsläpp till 2050, behöva ta bort ytterligare 48 gigaton koldioxid (miljarder ton) eller finansiera ytterligare minskningar utöver de nuvarande målen i andra länder.
– Vår studie visar att det är hög tid för EU att skärpa sina klimatmål, förbättra sina verktyg och öka finansieringen för att ta ansvar för sin rättvisa andel av en global koldioxidbudget som är förenlig med Parisavtalet,” säger Mikael Karlsson vid Uppsala universitet.
– Våra resultat visar också att, förutom Kazakhstan och Saudiarabien, är det ett antal BRICS-länder – Iran, Ryssland, Förenade Arabemiraten, Sydafrika och Kina – som har störst ekonomiska utmaningar att betala för detta ansvar. Utslaget på 50 år är kostnaden för hela världen att ta sig tillbaka till en 1,5-gradersbudget inte större än de årliga militära försvarskostnaderna, men de geopolitiska utmaningarna är stora,säger Thomas Hahn.