Medborgarråd om klimatet

Ny rapport: Lärdomar från Sveriges första klimatmedborgarråd

En ny rapport sammanfattar erfarenheterna från Sveriges första klimatmedborgarråd och ger viktiga insikter för framtida medborgardialoger.
19-maj-daniel_josefson-32

Medborgarrådet, som bestod av en slumpmässigt utvald grupp svenskar, diskuterade hur utsläppen från trafik- och transportsektorn kan minskas. Efter en faktabaserad och strukturerad process tog deltagarna fram 22 förslag med totalt 62 konkreta åtgärder.

Under hela rådsprocessen fick medlemmarna möjlighet att utvärdera arbetet genom enkäter. Resultaten visar att deltagarna i stor utsträckning var nöjda med processen och ansåg att samtalen höll hög kvalitet. Inledningsvis uttryckte vissa deltagare viss osäkerhet kring hur fritt diskussionerna kunde föras och om informationen de fick var balanserad, men dessa tveksamheter minskade efterhand. En av deltagarna kommenterade: ”Olika åsikter vidgar perspektivet, leder till nya insikter där en lösning som är rätt för mig kan vara helt fel för någon annan.”

Även om deltagarna i huvudsak var nöjda, identifierades vissa utmaningar. Till exempel efterfrågade de mer tid för att fördjupa diskussionerna och en tydligare beskrivning av hur deras rekommendationer skulle omsättas i praktiken och påverka samhället.

Genomförandet av medborgarrådet krävde omfattande resurser och en noggrant genomtänkt struktur. En välfungerande rekryteringsprocess, tillgång till ett brett urval av experter och skickliga samtalsledare samt en tydlig kommunikationsstrategi var avgörande för att nå ut till en bredare allmänhet och skapa förståelse för rådets arbete. Rapporten understryker vikten av dessa faktorer och hur de kan inspirera framtida demokratiska initiativ, särskilt i en tid av ökad polarisering.

Läs ” Sammanfattning av projektrapport för Medborgarråd om klimatet” här.