Policyutveckling

Seminarium i Almedalen 26 juni: Klimatomställningen – hur gör vi den både rättvis och effektiv?

Klimatomställningen pågår för fullt, men utmaningarna är många. För att nå klimatmålen behövs skarpare styrmedel, samtidigt som det är avgörande att ingen lämnas utanför. Men är det möjligt att utforma en klimatpolitik som både är effektiv och rättvis? Vad säger forskningen och de stora samhällsaktörerna? Dessa frågor kommer FAIRTRANS att utforska under Almedalsveckan i Visby.
oleh-holodyshyn-gt4nAsKNlyA-unsplash

Under den kommande Almedalsveckan hålls ett seminarium med fokus på den viktiga frågan: ”Klimatomställningen – hur gör vi den både rättvis och effektiv?” Evenemanget modereras av Mikael Karlsson från Uppsala universitet.

En av huvudpunkterna i diskussionen kommer att vara hur man kan balansera skärpta klimatåtgärder som behövs för att minska utsläppen med rättvisa och hanterbara lösningar för medborgare och företag. Forskningen visar att paketlösningar som integrerar klimatmål med andra samhällsmål kan vara nyckeln till framgång. Inom forskningsprogrammet FAIRTRANS samproduceras kunskap genom dialog mellan forskare, fackföreningar, miljöorganisationer och andra viktiga samhällsaktörer.

Seminariet kommer att ge en plattform för dessa aktörer att presentera sina perspektiv och den samsyn som har vuxit fram inom FAIRTRANS. Diskussionen mellan riksdagsledamöter och övriga deltagare förväntas ge insikter i hur framtida klimatpolitik kan utformas.

Bland talarna finns Therese Svanström, ordförande för TCO, Kristina Östman, enhetschef för klimat vid Naturskyddsföreningen, Göran Arrius, ordförande för Saco, Eva Alfredsson, Fil Dr vid Uppsala universitet, Louise Olsson, vice ordförande för LO, samt politiska representanter som Elin Söderberg från Miljöpartiet, Helena Gellerman från Liberalerna och Gunnar Caperius från Centerpartiet.

För mer information om evenemanget och forskningsprogrammet FAIRTRANS, kontakta Anna Berg Grimstad eller Sofia Bernett.

Seminariet hålls den 26 juni klockan 10:55-11:45 i TCO-landet, Strandgatan 19, Visby.
Mer information hittar du här >>