Research

Kan ekonomisk kompensation öka stödet för vindkraft?

En ny studie från Fairtrans undersöker om stödet för vindkraft kan ökas genom ekonomisk kompensation eller större demokratisk delaktighet.
Foto: Johannes Jansson via Wikimedia commons

Forskarna bakom studien, Daniel Lindvall, Patrik Sörqvist och Stephan Barthel, har genomfört en omfattande enkätundersökning med över 5000 deltagare och kommit fram till att medan svenskar generellt är positiva till vindkraft, finns det ett betydande motstånd när det gäller att ha vindkraftverk nära sina hem.

Trots att nästan 75 procent av de tillfrågade stödjer utvecklingen av landbaserad vindkraft, vill en av fyra inte ha vindkraftverk i sitt närområde. Studien pekar på att stödet för vindkraft kan öka om operatörerna erbjuder ekonomisk kompensation eller säkerställer att berörda invånare får vara med och påverka besluten innan byggandet av vindkraftsparker. Ett av de mest effektiva förslagen som lyfts fram är att vindkraftsoperatörer ska betala fastighetsskatt till de kommuner där vindkraften byggs, något som skulle kunna stärka den lokala acceptansen.

Forskarna påpekar dock att ekonomisk kompensation inte är en universallösning. Negativa attityder mot vindkraft har ett tydligt samband med ideologisk övertygelse, låg miljömedvetenhet och brist på politiskt förtroende. Speciellt personer med en mer auktoritär och nationalistisk syn på världen tenderar att vara starkt negativa till vindkraft, oavsett vilka ersättningar som erbjuds.

Denna studie bygger vidare på forskning som publicerades förra året, där Daniel Lindvall undersökte hur kommuner i Sverige godkänner eller avslår vindkraftsprojekt. Genom att analysera intervjuer med kommunala beslutsfattare, dokument och statistiska data, lyfte den tidigare studien fram hur lokala attityder, ekonomiska faktorer och nationella politiska diskurser påverkar motståndet mot vindkraft. Studien föreslog också kompensationssystem för att öka acceptansen, och dess resultat användes i den statliga vindkraftsutredningen som publicerades i april 2023.

De nya forskningsresultaten stödjer flera förslag från den statliga Incitamentsutredningen, som bland annat konstaterade att tillräckliga incitament för kommunerna bara kan uppnås genom att vindkraftsoperatörer betalar fastighetsskatt till berörda kommuner och att ett system med ersättning till närboende införs.

Båda studierna är en del av den pågående forskningen kring hur man kan främja utbyggnaden av vindkraft i Sverige, ett energislag som snabbt och kostnadseffektivt kan utvecklas men som ofta möter lokalt motstånd.

För mer information, läs hela forskningsartikeln: Lindvall D, Sörqvist P, Barthel S: Overcoming the headwinds: Can policy design shape public acceptance of wind power in Sweden? Energy Research & Social Science, Volume 116, 2024.