Det visar en studie om svenskarnas attityder till vind- och kärnkraft som publicerats av forskare från Högskolan i Gävle, Uppsala universitet och Luleå Universitet.
Av studien, som bygger på en enkät med över 5 000 slumpmässigt utvalda svenskar, framgår att 53 procent av svenskarna tycker att kärnkraften bör byggas ut, och nära 44 procent kan tänka sig kärnkraft i sin hemkommun. Samtidigt är omkring 30 procent av de svarande starkt emot att kärnkraft byggs i deras hemkommun och ytterst få kan tänka sig att kärnkraft byggs nära där de bor.
– Det behöver inte innebära att konflikter uppstår om det byggs nya reaktorer vid sidan av befintliga kärnkraftverk, men en framtida utveckling med småskaliga kärnkraftsreaktorer som kan byggas på fler platser skulle kunna möta starkt motstånd lokalt, säger Stephan Barthel, professor i miljövetenskap vid Högskolan i Gävle, och en av forskarna bakom studien.
Vindkraft i hemkommun har starkare stöd
Som en energikälla har vindkraften ett betydligt starkare stöd. Tre av fyra kan tänka sig vindkraft i sin hemkommun och 58 procent är för att det byggs vindkraft inom fem kilometer från sitt hem.
De som är för vindkraft är mer oroliga för miljön och är politiskt mer liberala och till vänster. Kärnkraftsförespråkare är mer konservativa, invandringskritiska och har ett lågt förtroende till myndigheter och politiker. Betydelsen av ideologi och värderingar avtog däremot när forskarna ställde frågor om att bygga kärnkraft och vindkraft nära ens hem. Åsikterna till kärnkraft och vindkraft tycks vara påverkade av den politiska debatten, men denna påverkan tenderar att avta när enskilda blir personligen berörda, enligt studien.
Starkt polariserat
Sammantaget visar studien att den breda allmänheten är för att både vind- och kärnkraften byggs ut, men att det är en mindre grupp individer som har tydligt polariserande åsikter om dessa energikällor. Ungefär en femtedel är starka förespråkare av antingen kärnkraft eller vindkraft, och samtidigt mycket kritiska till den motsvarande energikällan.
– För att undvika att dessa motsättningar fördjupas ytterligare och lamslår energipolitiken bör de politiska partierna söka överenskommelser över partigränserna. Vår studie visar att det går att hitta ett brett stöd för sådana politiska lösningar, säger Daniel Lindvall, doktor i sociologi vid Uppsala universitet.
Läs forskningsartikeln ’The polarization of energy preferences – A study on social acceptance of wind and nuclear power in Sweden’
Texten till nyhetsartikeln är ursprungligen skriven av Högskolan i Gävle.