För första gången går facken ut med gemensamma klimatpolitiska krav tillsammans med forskare, miljöorganisationer och andra stora organisationer i civilsamhället. De menar att Sverige inte längre är en föregångare i klimatarbetet och att nuvarande politik leder till ökade utsläpp genom subventioner till fossila bränslen och minskat stöd till förnybar energi, vilket har lett till en minskad möjlighet att nå klimatmålen.
Debattörerna pekar på forskning som visar att det finns ett brett stöd för en mer ambitiös klimatpolitik, förutsatt att den är rättvis och effektiv. De lyfter fram att extremväder och andra klimatskador blir allt mer påtagliga, vilket ökar oron bland både allmänhet och näringsliv. Samtidigt skapar politisk kortsiktighet och oförutsägbarhet osäkerhet om framtida satsningar på hållbar energi och infrastruktur.
Trots utmaningarna menar debattörerna att det finns både kunskap och enighet om vilka åtgärder som krävs. Forskning och innovationer har visat att effektiva strategier kan sjösättas snabbt för att minska utsläppen och nå klimatmålen. Sverige har tidigare varit ett föregångsland i klimatarbetet och skulle kunna återta den positionen. Förutsättningen är ett tydligt politiskt ledarskap och en rättvis omställning som inkluderar hela samhället. Med långsiktiga beslut och tydlig kommunikation om klimatomställningens fördelar kan ett brett folkligt stöd säkras.