På forskningsfronten har programmet publicerat 34 vetenskapliga artiklar, medan ytterligare 18 för närvarande är under granskning (peer-review). Dessa artiklar utforskar teman som rättvisa koldioxidbudgetar, investeringars betydelse för industrins omställning, allmänhetens acceptans för klimatåtgärder, markanvändning och naturbaserade lösningar.
En av Fairtrans höjdpunkter är genomförandet av Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet, där 60 slumpvis utvalda personer tillsammans utgjorde ett ”Mini-Sverige” och tog fram förslag för att minska utsläppen med fokus på transporter. Denna unika process fick omfattande mediegenomslag, med ett hundratal nyhetsinslag och 22 miljoner nådda människor via TV, radio, podcasts och sociala medier. Medborgarrådets arbete har presenterats för politiker, inklusive vid ett riksdagsseminarium, och för andra viktiga aktörer såsom Klimatpolitiska rådet och Naturvårdsverket.
En annan höjdpunkt är utbildningsprogrammet ”Fackligt ledarskap för en rättvis klimatomställning”, som syftar till att stärka fackliga ordförande och chefer i deras arbete med klimatomställningen. Kursen har samlat 48 ledare från 30 av Sveriges största fackliga organisationer, inklusive centralorganisationerna LO, TCO och Saco. Deltagarna har träffat några av Sveriges och världens främsta forskare som har delat med sig av kunskap och verktyg för att driva en inkluderande och rättvis omställning.
Fairtrans unika modell för samverkan och medskapande (co-creation) har varit en nyckel för engagemanget och uppslutningen från programmets partners. Fem stora workshops med partners har hittills genomförts och en sjätte planeras till våren 2025. Genom att förena forskare, civilsamhällesorganisationer och myndigheter har programmet skapat en arena för dialog och samarbete, som inte bara genererar ny kunskap utan också konkreta policyslutsatser.
”Fairtrans exemplifierar kraften i samarbete och har lagt en solid grund för en ännu mer inflytelserik andra fas,” säger Ethel Forsberg, styrelseordförande för Fairtrans.